Досега никой не поиска да проучи блок “Хан Тервел Четвърти опит

...
Досега никой не поиска да проучи блок “Хан Тервел Четвърти опит
Коментари Харесай

Четвърти опит да се открият газ и нефт в морето ни

Досега никой не поиска да изследва блок “Хан Тервел ”
Четвърти опит прави следващо държавно управление да притегли огромни компании за търсене и изследване за рандеман на петрол и газ в блок “Хан Тервел ” (бивш “Терес ”) в надълбоко Черно море. Той е зад блок “Хан Кубрат ” и граничи с турските блокове, в които бе открит природен газ съгласно турския министър председател Реджеп Ердоган. В румънските води също бе открит газ.

В сряда държавното управление на акад. Николай Денков реши да разгласи конкурс за този блок, който до момента никой не изиска.

Разрешението за търсене и изследване е за 5 години, с право на три удължавания от по две години. Площта му е 4032 кв. км.

Минимумът работа планува осъществяване на нови 3D сеизмични проучвания, правене на геоложки модел и чертаене на контурите на перспективни обекти за сондиране, оценка на петролния капацитет и вероятно пробутване на един търсещ сондаж.

Първият опит за изследване на този блок, като част от различен, по-голям, е през 2002-2008 година от компанията “Винтидж Петролеум Интернешънъл инк ”. Този опит обаче е бил стеснен и без сондаж.

Конкурс за търсене и изследване разгласи първият кабинет на Борисов през 2012 година, тогава е разгласен и състезанието за “Хан Аспарух ”, който печелят испанската “Репсол ”, френската “Тотал ” и австрийската OMV.

Третият опит е през 2014 година, отново от държавно управление на Борисов. Интерес демонстрираха 8 компании, само че никой не подаде документи

Така “Тервел ” си остана неразучен. Експертите го считат за последното бяло леке в акваторията на Черно море.

За по-перспективен се счита блокът “Хан Кубрат ”. Проучването му беше извоювано от “Шел ”, която направи и 3D сондажи.

На съвещанието на държавното управление, когато се взема решението за двата блока, Борисов се обръща към министрите си по този начин: България ще бъде експортьор на газ, а в два от тези блока, през днешния ден които пускаме - “Силистар ” (старото име на “Хан Кубрат ” - б.р.) и “Терес ”, има и доста огромни залежи на петрол. С една дума,

България ще се трансформира в съперник по износа на газ, тъй като находищата са големи.

България ще изнася газ и тогава мога да подсигурявам, нека сме живи да го забележим - и на ниска цена електричество, и на ниска цена топло, и парно, евтина вода и голям растеж на стопанската система. Повярвайте ми, тогава ще пристигна промишлеността на Европа да стои тук, тъй като ще е покрай този газ, споделя той.

Търсенето и изследването на подземни благосъстояния в дълбоките води на Черно море е рисково и скъпо начинание.

Десетилетната работа в блок “Хан Аспарух ” не докара до комерсиално изобретение. Преди месец в енергийната комисия на Народното събрание “Тотал ” и OMV уведомили, че чакат да открият сред 210 милиарда и 510 милиарда кубика, съобщи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. А Народното събрание задължи БЕХ да придобие 20% в консорциума за рандеман на газ от Черно море в “Блок 1-21 Хан Аспарух ”. Очаква се идващият сондаж там да е през 2024 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР